virtuali_kiallitasVirtuális kiállítás

A kutatásaink során feltárt dokumentumok legérdekesebb darabjaiból összeállított kiállítás, mellyel megemlékezünk mindazokról, akik megszenvedték a GULÁG-ok poklát.

 

adatbazisok Adatbázisok

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára GULÁG-projektjének keretében több adatbázist is készítünk, melyek egy részében nem csak a hajdú-bihari elhurcoltak, hazatértek és kitelepítettek adataira lehet keresni, hanem egész Magyarországra vonatkozóan.

 

  forrasok

Források gyűjteménye

Itt találhatók összegyűjtve a Bihar és Hajdú megyei történésekre, személyekre vonatkozó levéltári források, újságcikkek, valamint a témát feldolgozó kiadványok, honlapok. 

BELÉPÉS

 

BELÉPÉS

  BELÉPÉS
Hírek

Elérhető a Szovjetunióba elhurcoltak adatbázisa

A kommunizmus áldozatainak emléknapján teszi közzé a Magyar Nemzeti Levéltár a Szovjetunióba elhurcoltak adatbázisát. A 681 955 rekordot és 1 363 910 felvételt tartalmazó adatbázis egyszeri átvétele és feldolgozása példa nélküli a magyar levéltárügy történetében.

Tovább a hírre
 
Segítség a kutatáshoz

***

Újabb településekkel bővült a „Hajdú-Biharból elhurcolt hadifoglyok és polgári személyek” adatbázisa

Ezúttal az Egyekről, Mikepércsről és Vámospércsről elhurcoltak adatai kerültek bele

Tovább a hírre

***

Együttműködési szándéknyilatkozat született az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában az orosz hadifogolykartonok feldolgozására

Egy nyári délutánon az Oroszországtól kapott digitalizált hadifogolykartonok minél szakszerűbb és hatékonyabb közzététele érdekében ültek össze civilek és katonák.

Tovább a hírre

***

A Népjóléti Minisztériumnak megküldött névjegyzékek név szerint kereshető adatbázisa és további újdonságok az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára tematikus honlapján

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára a közeljövőben bővíti, kiegészíti és frissíti az „»Emberek az embertelenségben« Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza?” című tematikus honlapjának tartalmát, melyről folyamatosan tájékoztatjuk kutatóinkat, olvasóinkat.

Tovább a hírre

***

Oláh Dávid emlékirata a szovjet hadifogságról

Levéltárunk „»Emberek az embertelenségben« Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza?” című tematikus honlapján egy új felület került kialakításra, ahol a magyar honvédek és civilek Szovjetunióban elszenvedett hadifogságával kapcsolatos emlékiratait, visszaemlékezéseit tesszük közzé. Elsőként Oláh Dávid tizedes (1919. december 16 – 2014. október 27.) emlékiratát olvashatják az érdeklődők, melynek eredeti és gépelt változatát – a többi dokumentummal együtt – Oláh Dávid unokája, Halász Judit bocsájtotta digitális formában a rendelkezésünkre.

Tovább a hírre

***

Kutatható az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának online GULÁG felülete

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában a Gulág Emlékbizottság támogatásával folyó forrásfeltáró kutatások eredménye az „EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” – Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza? című tematikus honlap, amely a 2017. február 27-ei projekt-bemutató rendezvényen került bemutatásra a résztvevőknek, és azt követően lett elérhető a kutatók és az elhurcolt családtagjaik adatait keresők számára. A projektben részt vevő hajdú-bihari levéltárosok munkájának köszönhetően adatbázisok, forrásgyűjtemény és egy virtuális kiállítás áll a rendelkezésére mindazoknak, akik az online felületre látogatnak.

Tovább a hírre

***

„EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza?

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt a 2017. február 27-én 10 órától, a levéltár Komoróczy György termében tartandó projekt-bemutató rendezvényére.

Tovább a hírre

***

„Kicsi munka”

A „málenkij robot” helyi és hajdúsági története volt a témája annak a történelmi konferenciának, amelynek a hajdúböszörményi Kálvineum adott otthont 2017. január 26-án.

Tovább a hírre

***

Túszfoglyok a Hajdúságban

Meghívó 2017. január 26-án (csütörtök) 10 órára a Kálvineumba (Hajdúböszörmény, Kálvineum u. 10.) a „málenkij robotról” TÚSZFOGLYOK A HAJDÚSÁGBAN címmel tartandó történelmi konferenciára.

Tovább a hírre