Hazatért hadifoglyok adatbázisai (országos)

Hazatért hadifoglyok névjegyzékei (országos)
Hazatérés napja szerint kereshető adatbázisok

A Debreceni Fertőtlenítő Intézet
jegyzőkönyvei a hazatért hadifoglyokról

BELÉPÉS AZ ADATBÁZIS KERESŐ OLDALÁRA

A Debreceni Hadifogoly Átvevő Bizottság
nyilvántartásai a hazatért hadifoglyokról

BELÉPÉS AZ ADATBÁZIS KERESŐ OLDALÁRA

A Népjóléti Minisztériumnak megküldött
névjegyzékek a hazatért hadifoglyokról

BELÉPÉS AZ ADATBÁZIS KERESŐ OLDALÁRA

A szovjet GULÁG/GUPVI táborokat megjárt hadifoglyok és polgári elhurcoltak nagy része a romániai  Foksányon (románul Focșani) keresztül tért haza Magyarországra, a debreceni pályaudvarra. A városba való érkezésük után a Debreceni Fertőtlenítő Intézetbe vitték őket, ahol fertőtlenítésen és orvosi vizsgálaton estek át. A vizsgálat után kerültek a Debreceni Hadifogoly Átvevő Bizottság elé, ahol nyilvántartásba vették és kihallgatták őket, hadifogoly igazolványt kaptak, továbbá ingyenes utazási igazolvánnyal láttak el minden hazatértet.

Ezt követően némi kézpénzt kaptak gyorssegély címén, lakóhelyükre történő hazautazásuk előtt. A vonat indulása előtt 2 órával hagyhatták el a tábort, amikor is csoportokban az állomásra kísérték őket, ahol a már korábban jelentett adatok alapján a kijelölt kocsikba vagy szerelvényekbe szállhattak be. Igyekeztek az ügyintézést úgy felgyorsítani, hogy Debrecenben 1-2 napnál többet ne kelljen eltölteniük, hogy minél hamarabb hazatérhessenek családtagjaikhoz.

A szovjet fogolytáborokból hazatérő több mint 200.000 polgári személy, katona és munkaszolgálatos névsoráról három különböző forrást is találunk a Magyar Nemzeti Levéltárban. Egyrészt a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár őrizetében lévő Debreceni Fertőtlenítő Intézet jegyzőkönyveit, melyeket a fertőtlenítés és egészségügyi vizsgalatok során vettek fel. Másrészt az Országos Levéltárban található Debreceni Hadifogolyátvevő Bizottság által készített nyilvántartásokat. Harmadrészt pedig szintén az utóbbi levéltári anyagban fellelhető, a Népjóléti Minisztérium számára legépelt névjegyzékeket.

 ***

Vissza az Adatbázisokhoz

Vissza a Főoldalra